fredag 31. mai 2013

Hyllest til fornuftens fanebærer - Yousef Bartho Assidiq


Om du ønsker å lese flere hyllester, klikk her.

Mange av dem som har blitt hyllet på denne listen har opplevd mye stygt for sine meninger, men trolig har ingen av dem opplevd så mange trusler og hatmeldinger som konvetitten Yousef Bartho Assidiq. Angivelig burde han ha blitt skutt den 22. juli, samtidig er han visst "en landsforræder og et svin".

Yousef er ikke en av dem som blir invitert hjem til middag av våre venner fra ytre høyre. For enkelte er han symbolet på en landssviker. Ikke bare valgte han å konvertere til islam, han har også blitt en symbol på den norske konvetitten, han som kan velge en annen tro uten å miste sin norske identitet.

Jeg har aldri hatt gleden av å møte Yousef, men etter hva felles bekjente kan bekrefte er han "positiv, inkluderende og veldig engasjert". Han har blitt en uvurderlig alliert i kampen mot irrasjonelt islamhat, og han har også irettesatt mer fundamentalistiske muslimer for deres syn på homofile. Jeg takker for innsatsen, og tenker med gru hva som ville skjedd om jeg hadde opplevd det samme som ham.

Sagt av andre:
"Yousef Assidiq er en svært samfunnsengasjert og intelligent ung mann som er opptatt av dialog, samfunnsdebatt og bekjempelse av fordommer. Han er også en veldig svært verdifull stemme i kampen mot ekstremisme."
"Han må vere ein tolmodig sjel som held ut med all den driten."
 "Når jeg tenker på Yousef Assidiq så tenker på et stort brennende hjerte. Yousef er ærlig i sitt engasjement. Ærlig, uredd og energisk. Jeg beundrer det han forsøker å gjøre. Vi trenger ham og vi trenger at han blir hørt. Vi trenger en uredd norsk-muslimsk-pønker-brobygger med ADHD- energi og et hjerte som brenner for at vi skal vise hverandre aksept og omsorg for den vi er, uavhengig av hvor vi kommer fra og hva vi tror på og hvilke forutsetninger vi er født med. Yousef er en viktig stemme som vi trenger og som vi må ta godt vare på, i en verden hvor det å rive ned broer synes så mye enklere enn å bygge dem opp. Yousef er viktig!"
"Yousuf Assidiq har en ærlig stemme og gir av seg selv. Han tør å gå inn i ormebolet og stå i mot alle former for ekstremisme på en behersket og omtenksom måte. Selv om man er uenig i budskapet bør man tilegne seg debattformen til Yousuf. Han er dessverre en sjelden blomst, men det gjør hans stemme desto viktigere."


Foto er fra Facebook, jeg ville ikke be om tillatelse, siden han da ville få vite om dette på forhånd. Om bildet ønskes fjernet vil jeg selvsagt gjøre det.


Fornuftens fanebærere - samleside

Dette er en samlepost for all min hyllest til fornuftens fanebærere. Denne vil bli oppdatert etterhvert. Hvis du lurer på hva dette er for noe, trykk her.


A

B

C

D

E

F

G

H 

K   

L

M

N

P

S  

T

V

W

Y

Z

Åtorsdag 30. mai 2013

Bloggposten uten en bokstav

Da jeg bestemte meg for å formulere denne posten, hadde jeg ett ønske, å utelate en bokstav. Dette er ulett. Ett ord trykkes, du må slette det, på grunn av bokstaven. Teksten gjøres "svår" (takk svensker). Tenk om en klokken rundt måtte gjøre dette, tenke på den bokstaven som må utelates. Jeg er trøtt av dette nå, og jeg har mye uskrevet. Man kan kun trykke ufornuft, på grunn av at tankene kretser rundt bokstaven. Den skal jo utelates! Hvorfor tenke på den?

Jeg kan trykke at, nope, det skaper vansker, da må bokstaven med.

Så hva skal jeg mene noe om? Om homøopater, om høyreekstreme, om HEF, om bedehuset? Jeg merker grensene, det gjør det verre. Jeg, som engelskmennene påpeker, "surrender". Dette ble en rar tekst.

Kva for bokstav har eg utelete?

onsdag 29. mai 2013

Mennesket, tårnet og maleriet

- Jeg vil bygge et tårn, sa tårnet.
- Hvordan kan du som et tårn bygge et tårn?, sa mennesket.
- Hvordan?, sa tårnet.
- Ja hvordan?, svarte mennesket.
- Mennesker kan skape nye mennesker, svarte tårnet. Da kan vel tårn skape nye tårn?
- De ga mening, svarte mennesket.
Og tårnet bygget et tårn.

- Jeg vil male et maleri, sa maleriet.
- Hvordan kan et maleri male et maleri, sa mennesket.
- Hvordan?, sa maleriet.
- Ja, hvordan, sa mennesket.
- Hvis mennesker kan skape mennesker, og tårn kan skape tårn, hvorfor kan ikke malerier skape malerier?
- Det ga mening, sa mennesket.
- Og maleriet malte et maleri.

- Jeg vil bygge et tårn med et maleri inni, sa tårnet med et maleri inni.
Mennesket nikket.
- Bygg ett tårn med et maleri inni, sa mennesket.
Tårnet med maleriet inni gjorde så.

- Jeg vil bygge et tårn med et maleri inni av et tårn, sa tårnet med et maleri inni av et tårn.
Mennesket nikket.
- Bygg et tårn med et maleri av et tårn inni, sa mennesket.
Tårnet med maleriet av et tårn gjorde så.

- Jeg vil bygge et menneske, sa tårnet.
- Det kan du ikke, sa mennesket.
- Hvorfor ikke, spurte tårnet.
- Jeg vil også bygge et menneske, sa maleriet.
- De kan du heller ikke, sa mennesket.
- Hvorfor ikke?, spurte maleriet.
 Da sa tårnet med et maleri og tårnet med et maleri av et tårn:
- Vi vil også bygge et menneske.
Mennesket ristet på hodet. Dere kan ikke bygge mennesker, mennesket kan bare skape seg selv.
Da svarte de i kor: - Men dere bygger tårn, dere maler malerier, dere bygger tårn med malerier og tårn med malerier av tårn. Hvorfor skal dere få skape oss uten at vi får skape dere?
- Er et menneske skapt av et tårn et menneske?, spurte mennesket.
- Er et tårn skapt av et menneske et tårn?, spurte tårnet.
- Hvilken verdi har mennesket?, spurte mennesket. Ville det vært tårn om det ikke var mennesker? Ville det vært malerier uten mennesker? Ville det vært tårn med malerier uten mennesker? Ville det vært tårn med malerier av tårn uten mennesker? Det dere ber om er umulig.
De brydde seg ikke om hva mennesket sa, og hver og en av dem skapte de seg ett menneske. Da tårnets menneske var blitt voksen gikk det til sin skaper og sa:
- Jeg vil bygge et tårn.
- Det kan du ikke, sa tårnet. Tårn bygger mennesker. Mennesker bygger ikke tårn.

tirsdag 28. mai 2013

Hyllest til Fornuftens Fanebærer - Øivind Bergh

For de som er interessert i å lese flere hyllester, kan dere gjerne klikke innom:
Del 1
Del 2
Del 3
Del 4
Del 5
Addendum

Mange har fått oppleve homøopaten og ordkustneren Rolf Erik Hanssens subjektive vurderinger av ens utseende og seksuelle preferanser. Han liker gjerne å påpeke at navngitte kvinner ikke trenger mange drinker før de kryper til køys med ukjente menn, og om en mann liker å ha en hyrdestund uten at andre er tilstede liker også Rolf Erik å gjøre vedkommende oppmerksom på dette. Sagt med andre ord, Rolf Erik Hanssen er en nettmobber.

Det var mange som vurderte søksmål, det var mange som ønsket å ta opp kampen med de sosiale mediers Joker fra Trøndelag, og der andre tiet valgte en professor fra Bergen å ta på seg rollen som Batman.

Øivind Bergh er havforsker, men det er ikke derfor han må hylles som en av fornuftens frontkjempere. Han har brukt mye tid på å debattere høyreekstreme, og da han publiserte en artikkel hos Dagsavisen Nye Meninger om de høyreekstremes mobbekultur, reagerte den tidligere nevnte ordkunstner. Beskyldningene som ble kastet etter Øyvind skal vi ikke gjengi her, men de var alvorlige nok til at et søksmål var påkrevet, og som i tegneserien ble Jokeren bekjempet.

Vi er glade for den innsatsen du gjør i kampen mot mobbingen på nettet og i kampen mot de høyreekstreme. Du er definitivt en fornuftens fanebærer.Foto er fra Facebook, jeg ville ikke be om tillatelse, siden han da ville få vite om dette på forhånd. Om bildet ønkes fjernet vil jeg selvsagt gjøre det.

mandag 27. mai 2013

Den protestantiske feilslutning


De som har lest Skepsis - en guide til kritisk tenkning vil vite at jeg i den boken skrev om logiske feilslutninger. Siden den tid har jeg oppdaget en ny feilslutning som muligens har fått et navn, men som jeg velger å kalle Den Protestantiske Feilslutning.

Hvis du spør en lutheraner eller pinsevenn om å beskrive hva som skiller en katolikk fra dem vil de kanskje nevne at katolikker har en pave, at de dyrker helgener og at jomfru Maria har en sentral rolle. Dette er helt korrekt.

Men så stiller du spørsmålet, hva kjennetegner en katolikk? Da får du ofte samme svar, de har en pave, de hyller helgener generelt og jomfru Maria spesielt.

Problemet med dette svaret er imidlertid at dette ikke er de mest sentrale delene i katolissismen, det er derimot Jesus, Bibelen, gudstjenesten, nattverden og dåpen, altså akkurat det samme som i deres egen kirke.

Den protestantiske feilslutningen oppstår når man automatisk antar at det som skiller ett fenomen fra et annet også er det andre fenomenet kjernepunkt eller essens.

  • Det som skiller ett kjønn fra et annet er blant annet kjønnsorganene, derfor blir det motsatte kjønn en vandrende <fyllinndetsompasser>.
  • Gjennom Facebook og Twitter har vi lært at Sverige har endel flere sære, radikale akademikere enn oss, derfor blir svenskene et høyt utdannet, men til tider latterlig folkeslag.
  • På samme måte spiser nordmenn lutefisk og smalahove til hvert måltid og drikker akevitt i stedet for vin og øl. Det som skiller oss blir det som definerer oss.
  • Ber man folk beskrive mormonere er nok polygamien noe av det første som kommer opp, på tross at at det er over hundre år siden den største kirken forlot den praksisen.
  • Det som definerer humanister er at de ikke tror på Gud.
  • Det som definerer kristne er at de velger dogmer fremfor vitenskap.


Definisjonene sier lite om hvem de forskjellige er, men mye om livssynet/nasjonaliteten/kjønnet til den som definerer. Når vi hører om forskjeller mellom to grupper er vi derfor alltid nødt til å reflektere over hvor sentrale disse er, og hvorvidt vår definisjon sier noe om dem eller om oss. 

torsdag 23. mai 2013

De glemte bloggposter: Oda og klasseforakt

Jeg sendte for en tid siden en melding til flere av mine venner på Facebook med følgende spørsmål:


Hei.
Jeg vurderer å skrive en bloggpost om postene som forfatteren la sin sjel i, men som ikke fikk mange treff. Av og til synes en at en har overgått seg selv, både i argumenter og retorikk, men klikktelleren leverer ikke. Jeg fikk lyst å skrive om disse glemte postene, så jeg lurte på om du hadde en du ville dele med meg?
Og hvis du lurer, ja, denne meldingen sendes ut til mange.

MVH
Kjetil


Grunnen til dette er at jeg selv har sett på telleren på bloggen min, enkelte innlegg har jeg lagt min sjel i, og de er relativt fornøyd etter at jeg har trykket på "Publiser". Imidlertid leverer ikke leserne. Da blir jeg skuffet. Men jeg antar at dette ikke er noe kun jeg sliter med, så da jeg tenkte over min gamle bibelkunnskap kom jeg fram til at jeg bør behandle andre slik jeg vil bli behandlet selv. Derfor ville jeg trekke frem andres glemte innlegg.

Jeg sendte ut meldingen til rundt ti venner, og hvis jeg ikke husker helt feil svarte rundt halvparten. En av de som svarte var Oda Rygh. Som hun skriver i svaret til meg var dette publisert i en avis med rundt 20 000 lesere men desverre var det ingen som ble provosert nok til å svare i avisen.

Odas innlegg er et satirisk innlegg om middelklassefeminister (MKF) og arbeiderklassekvinner (AKK). MKFer hater visst AKKer, eller som Oda skriver:
Vi vil helst ikke at barna våre skal bli som dere. Eller være rundt dere. Våre unger kan bli hva de vil, så lenge de ikke står i kassa på Rimi sånn som dere.
Og som hun avslutter: 
Dere er så kjønns-stereotype og ekle. Dere passer våre barn, pleier våre eldre, sliter dere igjennom vår utdanning og vi forakter dere for det. Dere skal ikke tro dere er noe. Dere skal bli som OSS.
Du fikk ikke svar i avisen, men jeg håper du tilgir at jeg kun gir deg et svar her:

Jeg er faktisk enig, jeg har også lagt merke til dette, feminister som nesten har et matrixaktig syn på tilværelsen. De selv er de eneste som har sett lyset, de har maktet å frigjøre seg mens den vanlige bensinstasjonarbeidende kvinne holdes fast i patriarkatets kalde lenker. Slik feminisme har også et islett av gnostisisme, hvor økt kunnskap og ikke minst den rette kunnskapen fører inn til det feministiske paradis. Du kan ikke regne deg som ekte feminist om du ikke har lest Det Annet Kjønn, noe som selvsagt betyr at dysleksi er en utspekulert patriarkalsk ide for å holde kvinner på plass.

Nå må det imidlertid også påpekes at MKFer som har studert innen de mykere vitenskaper generelt sett forakter alt med pupper, overklassekvinner, arbeiderklassekvinner, kvinner innen matematikk og naturvitenskap, BI-jenter, så jeg er ikke sikker på om det er jentene på gølvet som får mest gjennomgå. Det er likevel er bra innlegg, og du har å berike din ånd ved å pelle deg over dit.

Men da, kjære leser, er det bare for deg klikke deg over til hennes blogg og kommentere. Da blir hun sikkert glad. Send gjerne også et leserinnlegg til Drammens Tidende. Muligens godtar de ikke svar etter tre år, men det er verdt å prøve.

Neste ut: Erik Arnesen. (De som ikke har svart må gjerne føle seg kallet. Glemte jeg å spørre deg? Send en melding til meg.)

Den hellige profeten Zargons testamente, del 3


Erutrions bok
Kapittel 3

1. Da barna var blitt voksne steg gudesønnen Amo ned til Mann og erklærte: Dine sønner og dine døtre er gamle nok til å utforske verden på egen hånd. Det er på tide å sende dem bort. De skal bli stamfedre  og stammødre til et stort folk.
2. Mann spurte: Hvem vil bli deres hustruer og menn?
3. Amo svarte: Aro gir glede og Aro tar bort sorg. Aro vil sørge for at Amonis og Amenis vil finne seg en kvinne til å føre videre sin slekt.
4. Da Mann hørte dette gikk han til sin kone og sa: Barna våre skal forlate oss. Ta med de gaver gudinnene ga deg og samle dem utenfor huset vårt. Kvinne ropte på barna og de samlet seg rundt Mann og Kvinne.
5. Han sa: Amonis, jeg har lært deg alt jeg kan om byggekunst. Du skal bygge store hus, store demninger og vakre templer til ære for vår herre Aro.
6. Til Amenis sa han: Du, Amenis har fått oppplæring i sverdet. Du skal kjempe mot Onun og hans tjenere, Aros fiender, de som kjemper i skyggen og hater Aros sønner og døtre.
7. Kvinne sa: Du Elini har fått opplæring i buen og kan jakte på alt som beveger seg på marken og alt som flyr i luften.
8. Til Elidini sa hun: Du Elidini har fått opplæring i kjærligheten. Du skal spre kjærlighet mellom mennesker og mellom mennesker og gudene.
9. Mann og Kvinne ga hvert sitt barn den gudegave som var tiltenkt dem fra fødselen av, og barna tok i vei, hver i sin retning. Amonis dro nordover, Elidi dro østover, Amenis dro sørover, og Elidini reiste vestover.
10. Da barna hadde forlatt dem bygget Mann fem altere i stein.
11. I nord bygget han et alter til ære for Amo, den største av alle byggherrer.
12. I øst bygget han et alter til ære for Eli, de største av alle malere.
13. I sør bygget han et alter til ære for Amen, den største av alle livgivere.
14. I vest bygget han et alter til ære for Elido, kjærlighetens utspring.
15. Det største alteret bygget han i midten, til ære for Aro.
16. Da alterne var ferdig bygget kysset Kvinne dem alle og løftet hodet mot himmelen og sang:
17. Ære være Aro, himmelens herre og bringer av lys, ved Aro er alt blitt til, ved Aro er alt blitt godt.
18. Sangen behaget Aro. Aro sendte sin engel Miranus til Mann og Kvinne. Miranus erklærte: Dere har handlet godt. Deres tid på jorden er over. Aros engler har dekket til festmåltid og dere skal fra nå av sitte ved Aros bord i evighet.
19. Dette er de ord engelen Erutrion talte til profeten Zargon om hvordan menneskene ble spredt til verdens fire ender.

Neste gang: Onun gjør sin entre.

onsdag 22. mai 2013

Ny debattregel

Dersom du skriver et svar på et debattinnlegg, må du først gjengi din motdebattants påstand og argumentasjon. Det skal være helt nøytralt ordlagt og dersom en viser det til den du kritiserer vil vedkommende nikke gjenkjennende. Dette kan enten publiseres i avisen, legges ut på nett eller sendes til kronikkens forfatter.

La meg ta et eksempel:
Du leser en kronikk i avisen som du er blodig uenig i, og du har lyst å skrive et svar på ca 5000 tegn. Før du får utgitt denne er du imidlertid nødt til å gjengi motpartens meninger på ca 500 tegn. "X mener at vi bør gjøre y, og argumentene for dette er z."

Hvorfor:
Fordi jeg er så lei av å lese stråmennsangrep i debattsidene i norske aviser. Du slipper som regel unna med det også, siden folk ikke leser innlegg side om side. Hvis vi tvinger folk til å nøytralt gjengi hva motparten mener vil de kanskje også se det i et annet lys?

Delvis inspirert av dette blogginnlegget.

tirsdag 21. mai 2013

Den hellige profeten Zargons testamente, del 2


Erutrions bok
Kapittel 2

1. Gudesønnene og gudedøtrene førte Mann og Kvinne til en slette og erklærte: Her er et godt sted å bo. Dere må bygge et hus hvor dere kan skape nytt liv og bli mange. Hold dere unna skyggene, der bor Onun og hans tjenere.
2. Amo ga Mann en øks og erklærte: Vokt dette verktøyet, det er gitt deg av en Gud. Du skal hedre det og bruke det til å bygge deg et hus for deg og din kvinne.
3. Eli ga Kvinne en bue og erklærte: Vokt dette våpenet, det er gitt deg av en Gudinne. Du skal hedre det og bruke det til å fange dyr dere skal spise.
4. Amen ga Mann et sverd og erklærte: Vokt dette våpenet, det er gitt deg av en Gud. Du skal hedre det og bruke det til å forsvare deg og din kvinne mot Onuns tjenere.
5. Elido ga Kvinne et smykke og erklærte: Vokt dette smykket, det er gitt deg av en Gudinne. Du skal bruke det til å spre kjærlighet og glede din Mann.
6. Gudene forlot Mann og Kvinne, og Mann grep Øksen og Sverdet og hugget ned det største treet han kunne finne. Han kappet det deretter opp i planker og bygget et hus for ham og Kvinne.
7. Kvinne grep Buen. Hun skjøt et stort dyr som hun deretter bar hjem.
8. Om kvelden tok Kvinne på seg smykket, og Mann ble grepet av kjærlighet.
9. Kvinne fødte en sønn. Da holdt Mann ham høyt opp mot himmelen og erklærte: denne sønn er gitt meg av Amo og han skal hete Amonis. Dette betyr "Amos gave". Når han er gammel nok til å løfte den skal han bli gitt min øks, for han skal være stamfar til alle som bygger.
10. Kvinne fødte så en datter, og hun la henne inntil sitt bryst og utbrøt: denne datter er gitt meg av Eli, hun skal hete Elini. Dette betyr "Elis smykke". Når hun blir gammel nok til å spenne den vil hun bli gitt min bue, for hun skal være stammor til alle som sanker og fanger mat.
11.  Kvinne fødte så en sønn. Da løftet Mann sønnen opp mot himmelen og utbrøt. Denne sønn er gitt meg av Amen og han skal hete Amenis. Dette betyr Amens Gave. Når han er gammel nok til å svinge det vil han bli gitt mitt sverd, for han skal bli stamfar til alle som kjemper mot Onun og hans tjenere.
12. Kvinne fødte så en datter, og hun la henne inntil sitt bryst og utbrøt: denne datter er gitt meg av Elido, og hun skal hete Elidini. Dette betyr Elidos smykke. Når hun blir gammel nok til å elske en mann skal hun bli gitt mitt smykke, for hun skal være stammor til alle sangere, til alle dansere, til alle tenkere og alle drømmere.
13. Gudesønnene og Gudedøtrene så alt dette og menneskenes takksigelser behaget dem.
14. Dette er de ord den hellige profeten Zargon mottok fra engelen Erutrion om den første familie som vandret på jorden.

mandag 20. mai 2013

Den hellige profeten Zargons testamente

Eutrions bok
Kapittel 1

1. Dette er den hellige profeten Zargons åpenbaringer, slik de ble overbrakt ham av engelen Erutrion.
2. Jeg er Erutrion, jeg kaller deg Zargon til å fortelle mennesker om jordens og himmelens skaper Aro og han sønner Amo og Amen og hans døtre Eli og Elido.
3. I begynnelsen var Aro, gudenes konge og stamfar til alt som lever. Verden var leire og befant seg i stummende mørket under herredømme av Orun og hans tjenere.
4. Aro befalte: La mitt lys skinne på jorden og la Onun og hans tjenere trekke seg tilbake til skyggene. Aro skapte solen, den som skinner på jorden hver dag.
5. Aro skapte sønner og døtre og ga dem alle befalingen om å skape verden i Aros bilde.
6. Amo var skulptør. Han grep leire og formet den til fjell og daler, til trær og busker, til dyr og fugler.
7. Eli var maler, hun grep sin pensel og malte fjellene og dalene, trærne og buskene, dyrene og fuglene, i de skjønneste farger.
8. Amen var livgiver. Hun gikk rundt blant alt Amo hadde formet, alt Eli hadde malt og valgte seg ut alle planter, alle dyr, alle fisker. Hun bøyde seg ned og blåste på dem.
9. Elido var skjønnhet. Hun valgte seg ut hvert av dyrene og kysset dem og ga dem sin kjærlighet.
10. Gudene samlet seg og så ut over jorden, ut over havene. Dyrene på marken bøyde sine hoder i tilbedelse til dyrenes herre Aro, fuglene fløy i sirkel rundt himmelens tak og priste fuglenes herre Aro, fiskene danset under havoverflaten i sin hyllest til fiskenes konge Aro.
11. Da trådte Aro ned sine sønner og døtre og sa: Dere må skape en vokter til fjellene, til dalene, til fiskene, til dyrene, til trærne.
12. Amo grep leire og formet to mennesker.
13. Eli grep sin pensel og ga menneskene farge i håret, i huden, på tennene og på leppene.
14. Amen blåste luft i nesen på dem begge, og de våknet til liv. De reiste seg begge, så på verden, på himmelen og på hverandre, men de følte ikke noe.
15. Elido kysset menneskene på munnen og med ett elsket de hverandre.
16. Elido talte: Dere skal kalle hverandre Mann og Kvinne. Dere skal elske hverandre slik skogen elsker sine trær og slik fjellet elsker sin stein.
17. Da talte Amo: Dere er satt til å vokte over fjellene og dalene, over trærne og buskene, over fiskene i havet, over dyrene på marken og over fiskene ved himmelens porter. Hold dere unna skyggene og Onuns tjenere og følg min fars bud, så vil deres slekt mangfoldiggjøres og dere vil leve i evighet i Aros nærhet.
18. Da talte alle gudesønnene og alle gudedøtrene i kor: Pris Aro, guders og menneskers skaper. Alt er blitt til ved Aro, alt ville forgå om Aro forlot oss. Prise Aro. Hyll guders og menneskers skaper.
19. Dette er de ord den hellige profeten Zargon mottok fra engelen Erutrion om himmelens og jordens skapelse.Kommer senere:
- Om hvordan Onun fikk makt over menneskeheten og hvordan ondskapen kom inn i verden igjen
- Hvorfor vi har regnbue, lyn og torden
- Hvorfor flaggermusen har vinger
- om helten Aronidas og hvordan han forførte Elido
- Aronidas og hans kamp med Onun

Dette siste avhenger imidlertid om hvorvidt inspirasjonen kommer over disipplenen av Zargon (forfatteren av denne bloggen) og han blir inspirert til å videreformidle mesterens profetier.

søndag 19. mai 2013

Unnskyldninger, fra Helskog til Berlusconi

Graderinger av unnskyldninger, fra Helskog til Berlusconi. (Posten blir oppdatert om jeg blir klar over at jeg har glemt noen)

1. Jeg har gjort en fryktelig tabbe. (Helskog-unnskyldningen)

2. Jeg har vært ubetenksom.

3. Det var ikke ment slik, men jeg innser det nå at de kan oppfattes galt, det beklager jeg.

4. Jeg har ikke gjort noe galt, men dersom noen har blitt såret beklager jeg det. (Valla-unnskyldningen)

5. Jeg har gjort en feil, men den er ikke så ille.

6. Den gangen jeg gjorde en feil var det ikke min skyld/ Mistakes were made (Bush-unnskyldningen)

7. Jeg har ikke gjort noe galt.

8. Min kone må unnskylde seg til meg (Berlusconi- unnskyldningen)

fredag 17. mai 2013

10 filmer du ikke har sett, noe du bør gjøre noe med...

Ingen introduksjon er nødvendig. Her kommer ti filmer som ikke nevnes alt for ofte. Se dem.

Min middag med Andre
Kan det være verdt å se en film som ikke er noe annet enn en lang samtale? Selvsagt, spesielt når samtalen er så interessant som denne filmen. I løpet av halvannen time klarer de å ta opp en rekke fascinerende temaer. Dette er ingen film du må se i ett fra begynnelse til slutt, men den kan dveles ved, ett par minutter hver gang.


Dårekisten
En fascinerende film om et mentalsykehus i krigssonen i Tsjetsjenia, hvor alle de ansatte forlater stedet og pasientene er overlatt til seg. En av dem er overbevist om at hun er kjæreste med Bryan Adams (som faktisk er med i filmen), og etterhvert bruker opprørssoldater sykehuset som base. Filmen er fantastisk, og du har å pelle deg til nærmeste...hva man peller seg til i dag for å få tak i filmer.

12 Angry Menn
Dette er en klassiker, likevel har du ikke satt av tid til å se den! Hvorfor ikke? Hele filmen består av tolv menn i en jury som skal avgjøre skyldspørsmålet i en mordsak. Dialogen er rett og slett fantastisk.

Ran
Kurosawa tar for seg Shakespeare, flytter Kong Lear til Japan, kjønnsopererer kongens tre døtre, og vips har du kanskje filmgudens største film. Jeg vet, jeg vet, Syv Samuraier er offisielt større, men jeg må innrømme at jeg setter Ran høyere. Dette er den japanske filmgudens største film.

Stalker
Tarkovskijs beste, og en film du enten hater eller blir helt hypnotisert av. Jeg tilhører sistnevnte kategori. Mer trengs strengt tatt ikke sies, denne trenger du å se. En stalker er guide for en vitenskapsmann og forfatter inn i Sonen, hvor Rommet er. Dette rommet oppfyller ditt innerste ønske. Den er rett og slett fantastisk.


Ikiru
Kurosawas tredje største film og den største satt i moderne Japan. En livstrett og dødssyk byråkrat leter etter mening å bygge sine siste måneder på. Filmen er veldig inspirerende. Se!

Seppuku
Det var ikke bare Kurosawa som kunne lage film samuraifilm fra Japan, men det må advares, liker du smellet mer enn forventningen om smellet kan det tenkes at denne filmen ikke vil falle i smak. En samurai kommer til en storfamilie og ber om å få bruke bakgården deres til å begå harakiri. Imidlertid viser det seg at samuraien ikke er den han utgir seg å være. Jeg har sjelden sett en så godt oppbygget film.
Chihiro og heksene
Filmen er rett og slett fantastisk. En familie kjører feil og kommer til et tomt market. Der ligger det mat fremme. Foreldrene spiser maten. De blir forvandlet til griser. Dattra må utforske et fantastisk univers for å få omskapt foreldrene til mennesker igjen.

The Believer
En nazist viser seg å være jøde. Mer trengs strengt tatt ikke å sies. Dette er en brilliant film. Gå og se i dag.


Colors of night
Dette er ikke filmkunst, sammenlignet med de andre filmene, men ingen film har noensinne rundlurt meg så mye som denne. Det holder for meg. Se den og sjekk om du er smartere enn meg.
onsdag 15. mai 2013

Spørsmål til kristne, nr 5

Les gjerne del 1, del 2, del 3 og del 4 også.

Du kommer til himmelen, men før du slipper inn stiller St. Peter deg ett spørsmål:
- Har du lyst til at andre skal få slippe inn sammen med deg?
- Selvfølgelig, sier du.
- Flott, sier St. Peter, det er bare en hake, hver person du slipper inn må du tjene i all evighet. Du blir nødt til å skaffe drikke og mat til dem, du må massere dem når de ber om det og ellers gjøre alt de ber deg om. Du vil være i himmelen, men for hver du tar med blir det mer og mer arbeid. Sier du "ingen" vil jeg sørge for at du ikke kommer til å huske at du ble presentert dette dilemmaet. Svarer du "ingen", vil du øyeblikkelig glemme spørsmålet.

Hvor mange tar du med deg?


mandag 6. mai 2013

Min bloggefobi

Jeg har visst angst for å skirve korte blogginnleg, uten korektru og uten illustrasjoner.

Man kan visst skrive hva en vil.

Det trenger ikke engang å være et poeng med det du skrtiver.