mandag 13. oktober 2014

Konfirmantopplegg om kritisk tenkning

Dette foredraget har jeg holdt ved flere anledninger, og jeg har fått gode tilbakemeldinger. Ved en anleding fikk jeg tilbakemelding om at det var den beste kurskvelden de hadde det året, og sånt er jo hyggelig.  Hvis du skal bruke dette foredraget vil jeg gjerne at du forbereder deg godt. Nå delte jeg det på Slideshare, og så vidt jeg kunne se forsvant kommentarene til hvert bilde. Dersom du ønsker å motta filen på mail kan du sende epost til kjetil.hope med alfakrøll og gmail.com eller du kan kontakte meg på min facebookside.

Du trenger:

  • Prosjektor til å vise powerpoint
  • Penner
  • Papir
  • Informasjon om en av konfirmantene, gitt fra foreldrene i forkant

1.  Den klarsynte konfirmantleder

Begynn med å spå konfirmantene ved å bruke vanlige cold reading-teknikker. Hvis du er usikker på hva det er, sjekk powerpointen og les denne artikkelen. Etter at du har gjort dette begynner du å lese den konfirmanten du har fått informasjon om. (Her må du få en av foreldrene til å gi informasjon, de er som regel veldig positive til å hjelpe til, men husk at fortelle dem at de ikke må fortelle dette til barnet deres.)

Det du gjør nå er warm reading, der du spår når du vet noe om personen. Gjør det likevel litt vagt, om du vet at han spiller håndball, si noe sånt som: "jeg ser en ball, men ikke en fotball, noe mindre. Ikke tennis heller, større enn det." Skriv gjerne ned noen spørsmål i forkant, så spør du noen som passer til beskrivelsen.

Forklar så at du ikke har evnene, men at dette er et kurs i kritisk tenkning, og at du skal lære bort disse evnene til elevene. På dette tidspunktet kan du også fortelle at du jukset litt.

2. De dumme foreldrene (vis slide 1-12)

Start powerpointen og si at du skal snakke om foreldre. Foreldrene deres er dumme, de har latt seg lure av alt mulig tull og tøys, og det din oppgave er å sørge for at de ikke går i samme fellen.

Foreldrene har latt seg lure av folk som

  • påstår de kan snakke med døde
  • tror de kan se inn i fremtiden
  • som tror de kan se hvem du er bare ved å føle energiene dine
De tror at 
  • du blir flinkere i sport om du har en armbånd med et lite metallmerke på deg
  • at dyre drikker til over hundre kroner literen gjør deg veldig mye sunnere enn hvis du drikker et glass billig appelsinjuice
  • at vann husker ting du putter oppi det (her passer det gjerne med en liten digresjon om humeopati, bare ikke bruk mer enn to minutter på det)
De tror at folk kan sitte langt unna deg og helbrede deg om de sitter langt unna og fokuserer på deg.
Her kan du godt dra en vits om at det var flott at hun likevel fikk lov til å bestille til redusert pris.

Bruk gjerne tid til å stoppe opp og snakke om enkelte eksempler på horrible påstander fra alternative miljøer.

Her er det viktig å avslutte seansen med følgende:
"Alt dette tror de voksne på, i hvert fall mange av dem. De voksne har latt seg lure, det er veldig viktig at dere ikke går i samme fellen."

3. Gruppeoppgaver

1. Jobb som klarsynt (vis slides 13-22)

Denne oppgaven går ut på å vise hvor enkelt det er å jobbe som klarsynt. Vis dem slides 13- 22. Forklar at de skal sitte i grupper og forsøke å spå hverandre, ved hjelp av de forskjellige metodene som står beskrevet. De kan selvsagt ikke opprette facebookarrangement, men man kan bruke mobil og se om det er mulig å finne noe ut av personen de snakker med.

Etterpå samler du alle og spør om det var lett og om de har sett klarsynte i aksjon.

2. Slangeoljeselgerne (vis slides 23-31)

Del på nytt inn i grupper og gi hver gruppe en penn og et papir. Følg anvisningene på powerpointen. La de jobbe en god stund og hjelp dem i gang om de trenger det. Blir de ikke enige kan de godt lage to forslag. Etterpå ber du hver gruppe lese opp sine forslag.

4. Avslutning

Spill av denne videoen. Si om de klarer å se hva som er galt med den. Du har ikke snakket noe om kinesologi eller kiropraktikk, men her må de bruke sine kritiske evner, er det noe ved den fremgangsmåten til han i videoen som gjør deg mistenksom?

(Hvis du trenger hjelp til å se det, se denne videoen)

Så er det viktig å si at det er mange der ute som er ute etter pengene dine, etter tankene dine og etter tiden din. Du har bare ett forsvarsmiddel, din hjerne. Trener du hjernen din til å vurdere hva som er sant og hva som er falskt og hva som er sant?


søndag 5. oktober 2014

Fyllekjøreren i Coop-reklamene

- eller, "hvorfor befinner du deg fortsatt innenfor Coop Extra sine dører?"

La meg først, før jeg kaster ut mine mange beskyldinger, denne bloggposten er ingen kritikk av verken fyllekjøreren eller Coop Extra. Fyllekjøreren er nettopp det, en fyllekjører, og ingen ord jeg legger til eller trekker fra kan forandre det faktum. Coop Extra er kyniske kapitalister, som uten tanke på moral og rettferdighetssans, med alt fokus på profittmaksimering.

Jeg har ingen anledning til å nå inn til disse menneskene, jeg kan bare forsøke å overtale deg. Denne bloggposten er en kritikk av deg, du som har fått med deg fyllekjørerens eskapader, du som avskyr fyllekjørere, du som har sett reklamen med fyllekjøreren i kassa på Coop Extra, du som handler på Coop Extra.

Du er kanskje en av disse som ble rasende over IOCs kravliste da den ble offentliggjort i VG for noen dager siden. Du var kanskje en av dem som skiftet syn bare på grunn av det. Du liker ikke pamper, i hvert fall ikke arrogante pamper som tror de kan komme hit og forvente kongelig oppvartning. Du er engasjert, det er bra.

Hadde du reagert positivt om Gerhard Heiberg hadde sittet i Coop-kassa og forsøkt å leke folkelig? Nei, selvsagt ikke, du er jo norsk. At folk tar seg en drink i ny og ne og setter eget og andres liv i fare, det må vi jo regne med. At Heiberg og Bach derimot skulle ha satt seg i baksetet etter en kongelig dram og bli kjørt hjem av en edru sjåfør er derimot for mye å svelge. Du har jo standarder, må vite.

Jeg berømmer ditt engasjement mot Heiberg og IOC-pampene, men burde det ikke også bli rettet mot fyllekjøreren? Er ikke han også en pamp? En som får gratis bil i millionklassen, en som ikke engang kunne reise sammen med resten av landslaget i Sotsji, en som later som han er en av gutta på gølvet ved å jobbe i kassa? Fyllekjøreren er jo ingenting annet enn en pamp. En pamp som kjører i fylla, en pamp som stikker av fra åstedet, en pamp som forlater en skadet kamerat og som lyver for politiet. En fyllekjørerpamp.

Selvsagt har Coop hatt sine møter, hvor overvektige sjefer i svette skjorter har sitter å diskutert saken, hvor slanke blondiner som alternerer mellom rollene som sekretærer og sjefenes sengeunderholdning har servert dem kaffe og snitter. Disse individene har selvsagt diskutert fyllekjøringen og konklusjonen deres må ha vært tydelig, du bryr deg ikke. De har regnet ut at du er som folk flest, som syntes det var forferdelig at han kjørte i fylla, men som håper at han snart er tilbake i skisporet. De har regnet med at du ikke synes det er noe galt i å bruke mennesker som setter andres liv i fare som trekkplaster. Og de har rett, for du er fortsatt inne i butikken, legger igjen penger og sørger for å sikre at garderobeskapet til sjefenes elskerinner fylles opp med minkpelser.

Kjære nordmann, det er din skyld at fortsatt fyllekjøreren fortsatt kan sees i reklamepauser på fjernsynet, det er du som fortsatt går på Coop Extra og gir dem pengene dine. Det er du coopsjefene har som målgruppe når de fortsatt bruker fyllekjørerens navn til å trekke kunder.

Fyllekjøreren og Coop Extra eier ikke moral. At fyllekjøreren burde bedt dem trekke reklamene for lenge siden burde burde vært åpenbart, og Coopsjefene burde ta fokuset bort fra profittjag og tankene om kveldens orgasme i blondinesekretærene og stoppet reklamene for lenge siden. Imidlertid kan vi kan ikke regne med at de skal følge sin indre stemme. Det er bare du som kan følge din.

Vis deg som et anstendig menneske og ikke besøk Coop Extra igjen.